گوگرد (Sulfur)

گوگرد یکی از عناصر شیمیایی جدول تناوبی است که نماد آن S  و عدد اتمی آن 16 می‌باشد. گوگرد یک نافلز فراوران بی‌بو، بی‌مزه و چند ظرفیتی است که بیشتر به شکل کریستال­ های زرد رنگ که در کانی‌های سولفید و سولفات بدست می‌آید شناخته شده می‌باشند. گوگرد یک عنصر حیاتی و لازم برای تمامی موجودات زنده است که مورد نیاز اسید آمینه‌ها و پروتئین‌ها می‌باشد. این عنصر به صورت اولیه در کودها استفاده می‌شود ولی بصورت گسترده تر در باروت ، ملین ها ، کبریت ها و حشره کش ها بکار گرفته می‌شود.

گوگرد بر خلاف دیگر فرآورده های صنایع معدنی به عنوان یک محصول اصلی تولید نمی شود بلکه به عنوان محصول جانبی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی تولید شده و مقدار تولید سالانه آن نیز با توجه به راه اندازی بخش های مختلف پالایشگاه های گاز رو به افزایش است. عمده ترین تولید کننده گوگرد کشور، شرکت ملی گاز ایران می باشد. گوگرد یکی از مهمترین مواد خام صنایع شیمیایی است که در صنعت کشاورزی به صورت کودهای فسفاته، سولفاته و بسیاری صنایع دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.

از گوگرد می توان ترکیبات مختلف آلی و معدنی را تولید نمود که در ادامه به تفکیک اشاره شده است.

الف) ترکیبات آلی

1. مرکاپتان­ها

2. سولفونها

3. سولفوکسیدها

4. تیوفن ها

5. تیواترها

6. دی سولفیدها

ب) ترکیبات معدنی

1. سولفیدها

2. سولفیت­ ها

3. سولفات ها

4. اسید سولفوریک

5. پلی سولفیدها

به طور معمول گوگرد از منابع مختلفی قابل استحصال است در کشور ما با توجه به منابع نفت و گاز غنی، عمده گوگرد تولید شده در پالایشگاه­های گاز و نفت در فرایند بازیابی گوگرد بوده و بخش عمده ای از آن نیز مستقیما به خارج از کشور صادر می شود.