نفت کوره (Fuel Oil)

نفت كوره از هيدروكربورهاي سنگين نفت خام كه داراي تركيبات گوگردي، اكسيژنه و فلزات هستند تشكيل مي شود و به دليل سنگيني به آساني نمي سوزد.

با طراحي مشعل­ هاي مناسب، با استفاده از بخارآب، هواي فشرده و پخش مكانيكي به صورت ذرات ريز، امكان سوختن اين فراورده در كوره ميسر شده است.

اين محصول در ايران از بازمانده تقطير نفت خام در برج ­هاي تقطير در فشار جو، تقطير در خلاء و  واحد كاهش گرانروي بدست مي­آيد. در سوخت كشتي ها، قطار ها، نيروگاه هاي برق، واحدهاي صنعتي بزرگ و كوچك به كار مي رود.

 این فرآورده برشی سنگین تر از نفت گاز می باشد. ترکیبات تشکیل دهنده آن عمدتاً هیدروکربورهای سنگین موجود در باقی مانده تقطیر نفت خام هست که بر حسب مورد مصرف، با استفاده از برش های سبک نفتی تنظیم گرانروی شده و بعنوان سوخت سنگین مورد مصرف قرار می گیرد. به طور معمول نفت کوره در سه گرید سبک، معمولی و سنگین توسط پالایشگاه­ های نفت خام تولید و عرضه می شوند.

در کشور نیز پالایشگاه های کشور به طور متوسط 30 درصد از خوراک ورودی خود را به نفت کوره سبک و سنگین تبدیل می نمایند. نفت کوره تولید شده در 9 پالایشگاه کشور با عناوین نفت کوره 180، 230، 280 و 380 عرضه می شوند که به نوعی نشان دهنده ویسکوزیته نفت کوره عرضه شده می باشد.

مقایسه حجم تولید نفت کوره پالایشگاه های داخلی با سایر مناطق دنیا نشان می دهد که به دلیل عدم نوسازی و اجرای طرح های توسعه­ ای تبدیلی بخش قابل توجهی از نفت خام ورودی به پالایشگاه با صرف هزینه به نفت کوره ارزان تر از نفت خام تبدیل می شود و به نوعی تبدیل طلا به نقره با صرف هزینه است. البته طی سال­ های گذشته طرح های متعددی به منظور تبدیل نفت کوره به فراروده های سبک تر تعریف شده بود که تنها پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند اراک و آبادان با اجرای کامل طرح توسعه و راه اندازی واحد کراکینگ بستر سیال (RFCC) و FCC اقدام به تبدیل نفت کوره و برش های سنگین به محصولات دارای ارزش افزوده بیشتر از جمله بنزین و الفین های سبک می نماید.

با توجه به تغییرات سبد مصرفی انرژی کشور و افزایش سهم گاز طبیعی در تامین انرژی بخش های خانگی، صنعتی (نیروگاه ها) و تجاری سهم نفت کوره در بخش های فوق الذکر کاهش قابل توجهی داشته است به همین منظور وجود مازاد بر نیاز و از طرف دیگر دوری از مبادی صادراتی مشکلات زیادی را برای این پالایشگاه به وجود آورده است.

مرکز مطالعات زنجیره ارزش معتقد است، با توجه به تنوع فرایندهای پالایشگاهی به منظور تبدیل نفت کوره به محصولات سبک تر، نیاز است مغز افزار مرکزی صنعت پالایش، یعنی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی اقدامات لازم جهت انتخاب فرایند مناسب مبتنی بر مشخصات کمی و کیفی نفت کوره تولیدی در پالایشگاه ها، مکان و نیاز بازار محصولات حاصله صورت دهد.